Leadzanger Henny Vrienten (73) van Doe Maar overleden

      Reacties uitgeschakeld voor Leadzanger Henny Vrienten (73) van Doe Maar overleden

Zanger Henny Vrienten van Doe Maar is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan concertorganisator Mojo laten weten. Het is niet bekendgemaakt waaraan Vrienten is overleden, maar hij was al langere tijd ziek.

Naast de voorman en bassist van de populaire popband Doe Maar was Vrienten ook componist, gitarist en pianist. Hij maakte muziek voor kinderprogramma’s Sesamstraat en Het Klokhuis en bracht ook solo een aantal albums uit.

Ook schreef hij de muziek voor tientallen Nederlandse films en musicals. Hij ontving daarvoor de Zilveren en Gouden Harp, twee Gouden Kalveren en een Musical Award. Volgens Mojo werkte hij recentelijk aan de musical De Koning van Amsterdam, die later dit jaar in première gaat.

Vrienten is thuis in het bijzijn van zijn gezin overleden. De uitvaart vindt in besloten kring plaats. “De familie hoopt in alle rust en privacy afscheid te kunnen nemen en doet verder geen mededelingen”, staat in een persverklaring. In september vorig jaar annuleerde Doe Maar een afscheidstournee omdat Vrienten ziek was.

Doe Maar werd in 1978 opgericht, Vrienten sloot zich pas twee jaar na de oprichting aan, waarna de band immens populair werd, vooral onder jongeren. Nummers als Doris DayIs dit allesDe bom1 Nacht alleen en Pa werden grote hits. In 1984 besloot de band te stoppen, tot ontzetting van veel tienerfans. Gezegd wordt dat ze aan hun eigen succes ten onder gingen.

In de jaren daarna volgden diverse reünie-optredens en bracht de band meerdere platen uit. In 2013 kreeg de band een Edison als erkenning voor de muzikale prestaties sinds 1978. Enkele jaren later, in 2018, vierde Doe Maar met de clubtournee Er verandert NIX zijn 40-jarige jubileum.

De afscheidstournee die daarop volgde, werd meermaals uitgesteld vanwege de corona lockdown. Vorig jaar werd deze definitief geannuleerd vanwege Vrientens ziekte.

Bron: ANP